Какво да сготвя днес?

Кюфтета - магдонозлия






Агнешко месо от труп                                                          1333                 1000
  Телешко месо от труп                                                         1333                 1000
- Кайма - смес                                                                        1000                  1000
- Рибна кайма                                                                         1100                  1100
Кромид лук                                                                               200                   168
Ориз                                                                                          110                    220
Магданоз                                                                                     40                     28
Свинска мас                                                                              200                   200
- Растително масло                                                                   200                   200
Брашно                                                                                        50                    50
    Полуфабрикат                                                                                             1450
Прясно масло                                                                             50                    50
Кисело мляко                                                                           400                   388
Яйца - жълтъци  (3 бр.)                                                             75                     45
Яйца - цели ( 1 1/ 2 бр.)                                                                                       
Лимон                                                                                         40                     16
- Оцет                                                                                                                 
Моркови                                                                                      50                     40
Сол                                                                                               25                     25
Червен пипер                                                                              10                     10


Добив:                                                                                                                                  3000
Тегло на една порция:                                                                                                          300
2 бр. кюфтета в готов вид. 136 r                                                                                                       
Химичен състав:  Б - 25,12,   М- 29,60,   В - 27,54,    кал. - 991

Почистеното от костите и сухожилият а месо се нарязва на парчета на 50- 100 г и се смила в месомелачка сдребна решетка.  Към каймата се прибавят полусвареният и охладен ориз , дребно нарязаннят кромид лук, част о т магданоза, нарязан на ситно, черният пипер и сол на в кус. Сместа се омесва добре. От нея се оформят кръгли
кюфтет, а (по 2 бр . за порция) , кои то се овалват в брашното, заливат се  с прецеден кипящ бульон или подсолена кипяща вода и се варятоколо 20 минути. Прибавя се останалият магданоз, нарязан на ситно, и ястието се вари на тих огън още 10-15 минути, след ко ето се застройва  с варен сос от киселото мляко, брашното. яйцата и изстискания от лимона сок, оцветява се с маслото, в което са запържени настърните моркови и се под нася.


Няма коментари:

Публикуване на коментар