Какво да сготвя днес?

Месо с ориз





Агнешко месо с кости                                                         1600                 1200
        Агнешко  месо без кости                                              1429                 1400
        Овче месо с кости                                                          1500                1200
        Овче месо без кости                                                      1429                1400
Телешко месо от труп                                                          1429                1400
        Телешко месо с кости                                                   1600                 1200
        Свинско месо от гърдите с кости                                1600                 1200
        Свинско месо от труп                                                   1379                 1200
        Свинско месо разфасовано                                           1263                1200
        Телешко месо разфасовано                                          1263                 1200
Свинска мас                                                                           170                   170
        Растително масло                                                           170                   170
Прясно масло                                                                           50                     50
Кромид лук                                                                            200                   168
Ориз                                                                                        610                   610
Сол                                                                                            25                     25
Черен пипер                                                                               3                       3


Добив:                                                                                                                               3000
Тегло на една порция:                                                                                                      300
Химичен състав:   Б – 23,27   М – 32,20    В – 48,66   кал. – 594

Нарязаното на порционни парчета месо се задушава заедно с дребно нарязан лук в маснината и малко бульон, докато почти  омекне. Пребавя се сол на вкус ( в зависимос от солеността на бульона) и част от черния пипер ( на зърна).Месото се залива с бульо ( в съотношение с ориза 3:1)  и се оставя на силно загрята плоча да кипне.  Слага се оризът. Ястието се разбърква и след 1–2 минути се пресипва в тава , в която се запича във фурната, докато оризът набъбне и остане без течност.
  Готовото  ястие се съхранява на водна пара  или покрито с капак в слабо загрята фурна. При поднасяне порциите се поръсват с останалия смлян черен пипер.



Няма коментари:

Публикуване на коментар