Какво да сготвя днес?

Турнедо Сара Бернар



Телешко месо от труп                                                           1867                   1400
 - Телешко месо разфасовано                                               1474                   1400
Сол                                                                                              20                       20
Черен пипер                                                                                 3                         3
Яйца (10 бр.)                                                                              50                       40
Прясно масло                                                                             50                        50
Свинска маc                                                                             150                      150
- Растително масло                                                                  150                      150
- Маргарин                                                                               150                      150
Брашно                                                                                        60                       60
Хляб                                                                                           400                     330
Шунка                                                                                        169                     160
Гъби стрерилизирани                                                                190                    110
Домати (10 бр.)                                                                         1000                   800
Яйца (за паниране на хляба – 2-3 бр.)                                      125                   100
Гарнитура (рец.№907, 897)                                                                                                1000
Магданоз                                                                                      40                       28

Добив:                                                                                                                                   3400
Тегло на една порция:                                                                                                           340
Химичен състав:  Б-43,68,    М-40,05,    В-37,85,    кал.-706


От филето, почистено от ципите, се отрязват (напречно на мускулните влакна) порционни парчета, които леко се начукват с ръка и се поръсват със сол и смлян черен пипер, овалват се в брашното и се изпържват в загрятата мазнина до зачервяване от двете страни. Доматите се издълбават, поръсват се със сол и черен пипер и се
обръщат, за да се изцеди сокът им, след което се напълват с плънка от нарязаните на дребни кубчета и леко сотирани в маслото гъби и шунка. Върху плънката се поставя по едно цяло сурово яйце. След това доматите се запичат във фурна (белтъкът да се пресече, а жълтъкът да остане в рохко състояние). След изваждането им от фурната
в жълтъка на всяко яйце се забожда по едно зърно черен пипер . При поднасянето върху филетата се поставя по една кошничка от запечените домати, а отстрани се сипва сосът и се подрежда гарнитурата - кошнички от картофена слама (помпай), напълнени с моркови и грах, и клонки от магданоза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар