Какво да сготвя днес?

Салата от калмари с доматено пюре


  • Калмари                                                                           1053                   600                330
  • Яйца - (2бр.)                                                                      100                    80
  • Доматено пюре                                                                   85                     85
  • Вода за разреждане на дом. пюре                                   140                   140
  • Краставички - стерилизирани                                         310                   183
  • Лимон                                                                                150                     60
  • Черен пипер                                                                         1                        1
  • Растително масло                                                               80                     80
  • Магданоз                                                                             30                     21
  • Захар                                                                                     8                        8 
  • Сол                                                                                       15                     15
Добив:                                                                                                                                        1000
Тегло ха една порция:                                                                                                                 100
Химичен състав:     Б- 11,43      М-9,19      В-3,57   кал.-137,92

Калмарите се доставят в замразено състояние. За да се размразят, те се оставят в студена вода или на въздух при стайна температура но в никакъв случай не се заливат с гореща вода. След размразяването им калмарите се обработват по следните начини:
 1.  С едната ръка се хваща главата в основата и, а с другата внимателно се скъсва връзката между туловището и главата. Глават се отделя заедно с вътрешностите.
      В този случай тялото на калмара остава цяло и може да се използва за пълнене.
  2.  С остър нож се прави разрез на тялото от края на мантата до основата на плавника, като се внимава да не се забива ножът дълбоко за да не се спука мекурчето с цветна течност. След това
тялото се разтватя по разреза и се изваждат вътрешностите и хрилете. Нежната стомашна част се изчиства с тъпата страна на ножа.
     В двата случая главата се разрязва по следният начин: отделят се очите и челюстите на изчистения калмар.
    Почистените от вътрешностите калмари (или филета от калмарите)  се поставят  в съд с фореща (55-65°) вода  и леко се разбъркват 3-5 мин. докато кожицата им започне да се сбръчква.  След това внимателно се почистват от кожицата. Трчбва да се запомни , че при заливането с по-гореща вода (85-87°) пигментите, намиращи  се кожицата, боядисват във виолетово червен цвят месото на калмарите, което не е желателно.
След отстраняването на кожицата калмарите се измиват добре със студена вода или леко затоплена вода и се пускат да врят 10-15 мин. в леко подсолена вода, а после отново се измиват със студена вода.
Сварените калмари заедно със сварените и обелени яйца и краставичките, отцедени от бода та се нарязват на кубчета и се заливат с рамитото с вода доматено пюре, растително масло, солта и захарта. Сместа се подправя със смления черен пипер лимоновия сок и се разбърква.
   При поднасяне на салатата се оформя на купчинка и се поръсва с дребно нарязания магданоз. Когато салатата се предлага на килограм магданозът се размесва с другите продукти.





Няма коментари:

Публикуване на коментар