- Калмари 1053 600 330
- Яйца - (2бр.) 100 80
- Доматено пюре 85 85
- Вода за разреждане на дом. пюре 140 140
- Краставички - стерилизирани 310 183
- Лимон 150 60
- Черен пипер 1 1
- Растително масло 80 80
- Магданоз 30 21
- Захар 8 8
- Сол 15 15
Тегло ха една порция: 100
Химичен състав: Б- 11,43 М-9,19 В-3,57 кал.-137,92
Калмарите се доставят в замразено състояние. За да се размразят, те се оставят в студена вода или на въздух при стайна температура но в никакъв случай не се заливат с гореща вода. След размразяването им калмарите се обработват по следните начини:
1. С едната ръка се хваща главата в основата и, а с другата внимателно се скъсва връзката между туловището и главата. Глават се отделя заедно с вътрешностите.
В този случай тялото на калмара остава цяло и може да се използва за пълнене.
2. С остър нож се прави разрез на тялото от края на мантата до основата на плавника, като се внимава да не се забива ножът дълбоко за да не се спука мекурчето с цветна течност. След това
тялото се разтватя по разреза и се изваждат вътрешностите и хрилете. Нежната стомашна част се изчиства с тъпата страна на ножа.
В двата случая главата се разрязва по следният начин: отделят се очите и челюстите на изчистения калмар.
Почистените от вътрешностите калмари (или филета от калмарите) се поставят в съд с фореща (55-65°) вода и леко се разбъркват 3-5 мин. докато кожицата им започне да се сбръчква. След това внимателно се почистват от кожицата. Трчбва да се запомни , че при заливането с по-гореща вода (85-87°) пигментите, намиращи се кожицата, боядисват във виолетово червен цвят месото на калмарите, което не е желателно.
След отстраняването на кожицата калмарите се измиват добре със студена вода или леко затоплена вода и се пускат да врят 10-15 мин. в леко подсолена вода, а после отново се измиват със студена вода.
Сварените калмари заедно със сварените и обелени яйца и краставичките, отцедени от бода та се нарязват на кубчета и се заливат с рамитото с вода доматено пюре, растително масло, солта и захарта. Сместа се подправя със смления черен пипер лимоновия сок и се разбърква.
При поднасяне на салатата се оформя на купчинка и се поръсва с дребно нарязания магданоз. Когато салатата се предлага на килограм магданозът се размесва с другите продукти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар